Bliv en innovativ leder!

Topledere en barriere for innovation

Danske topledere er den største barriere for innovationen på de danske arbejdspladser.

 
Af Susan Lund
 
Det viser den seneste analyse (april 2010) fra Ingeniørernes Lederpanel, hvor 750 af foreningens medlemmer har svaret. 
 
Analysen afslører det paradoks, at toplederne selv mener, at de bidrager positivt til de innovationen, men den opfattelse deles ikke af ret mange andre i organisationen. Flertallet mener, at det er ansatte på tværs af organisationen, der driver fornyelserne. Lederne mener selv, at mangel på tid og ressourcer er den største barriere for innovation.
 
Innovationen mangler systematik
På mere end hver fjerde arbejdsplads er der ingen systematik i innovationsprocesserne, og kun halvdelen af de adspurgte ledere har etableret grupper på tværs af organisationen. Det medfører en manglende videndeling, til skade for innovationen.
 
Bestyrelserne skal på banen
 Professor Anders Drejer betegner det som et kæmpeproblem, at toplederne selv står i vejen for innovationen.
 
»Enten må vi uddanne vores topledere til at agere anderledes, eller vi må finde nogle andre, siger Anders Drejer, der selv er uddannet ingeniør ved Aalborg Universitet og medlem af IDA.«
 
Han kritiserer også bestyrelserne for ikke at have innovation på agendaen som et fast punkt. For så ville de nok have krævet nogle andre topledere, mener han.
 
»For mange topledere er baghjulstrukne og har ikke fokus nok på fremtiden,« siger Anders Drejer.
 
Han efterlyser mere forskellighed i ledelserne, da økonomer ansætter økonomer og ingeniører ansætter ingeniører. Rip-Rap-Rup-effekten står i vejen for fornyelserne.
 
»Der skal være en konflikt i enhver god ledelse,« understreger han.
 
Kilde: Techtrans
 
Intensivt lederkursus fra Aros Kurser

 
Aros Kurser